Hvad er HTML, JavaScript og PHP? Få et hurtigt svar her

Hvad er HTML, JavaScript og PHP? Få et hurtigt svar her

Hjemmesider Reklame
Billede: Canva
Skrevet af: Redaktionen

Internettet kan være svært at forstå, og teknologien har i den grad udviklet sig så hurtigt, at man umulig kan være sikker på alt, hvad der foregår. Hardware er den fysiske elektronik, som er håndgribelig, hvor software kan være data og de operativsystemer, som fortæller, hvordan programmer og hardware skal fungerer sammen.

I dagens artikel vil vi se nærmere på den bagvedliggende kode eller programmeringssprog, som er på de hjemmesider, som man dagligt bevæger sig rundt på. Læs med her, hvis du vil have en hurtig forklaring på HTML, Java og PHP.

HTML - HyperText Markup Language

HTML står for HyperText Markup Language. Det er et bagvedliggende sprog, som du hurtigt kan finde på forskellige hjemmesider, hvis du trykker: Ctrl-Shift-C på samme tid. Det er et opmærkningssprog, som hjælper hjemmesiden med at få tekst og billeder til til at virke som links til andre html-sider.

HTML bruges altså til at strukturere indholdet på en hjemmeside. Her er der en række af forskellige HTML-elementer, som man laver ved at skrive tags foran. Et tag består af < > og her kan man for eksempel skrive, hvilken overskrift/heading, som skal være gældende.

Er det svært at lære HTML?

Koderne er relativt nemme at lære, men det kan godt se uoverskueligt ud, hvis man ikke kender noget til HTML. Det er dog overhovedet ikke besværligt at kaste dig ud i, hvis du vil lære mere om HTML.

Java

Hvad er JacaScript? Java er et programmeringssprog. Et script er en del af et stykke kode, som udfører en funktion i din browser. Script er som regel forbundet med et Javascript, og det er en form for drejebog, hvor man automatiserer en funktion på en given hjemmeside eller software. Formålet med scriptet er, at det skal være nemt at lære.

Derudover kan man bruge java til at udvikle billeder, lyd, spil apps og man ser det for eksempel, når man bruger Nem-ID og netbank. Java kan altså stort set udvikles til alle styresystemer.

Der er tre forskellige versioner af Java:

  • Java SE (Standard Edition)
  • Java ME (Micro Edition)
  • Java EE (Enterprise Edition)

Man har brugt Java siden starten af 90’erne, og det er derfor en meget kendt programmeringssprog, og man bruger det stadig meget. Java kaldes også for “general purpose language”, og man kan bruge det på både windows, mac, linux, unix og andre mobile platforme.

PHP - Hypertext Preprocessor

PHP står for Hypertext Preprocessor. PHP er også et programmeringssprog, hvor man kan opbygge hjemmesider i koden PHP. Wordpress bruger blandt andet PHP som deres “Script-sprog”. Næsten en tredjedel af alle internettets hjemmesider er lavet i Wordpress, så derfor kan det godt være en god idé at vide lidt om PHP.

Content Management Systemer bruger PHP

Facebook og mange andre store CMS-hjemmesider bruger PHP, da det giver mange muligheder.

PHP er et open source serversidesprog, som i bund og grund minder meget om JavaScript. Når det er open Source betyder det, at alle kan gå ind og se, hvad den bagvedliggende kilde er. PHP hjælper din hjemmeside med at bliver mere interaktiv, og det muliggør blandt andet, at du kan forums, login-funktioner eller sende mails via hjemmesiden.

Det var en hurtig forklaring af HTML, Java og PHP. Det er nærmest uundgåeligt at du har berøring med disse teknologier og programmeringssprog, hvis du har med hjemmesider at gøre.

Tak til Citatplakat

Afslutningsvis skal der lyde et stort tak til Citatplakat, som via deres støtte har gjort denne artikel mulig. Mangler du en fed plakat at kigge på, når du lige skal have en pause fra computerskærmen imens du koder? Hos Citatplakat.dk kan du finde en masse sjove og inspirerende plakater til at designe dit hjem med.

Relateret indhold